Ötletvár

3:1-ben meggy befőzés tartósítószer és cukor nélkül

Ezt a meggybefőttet tavaly készítettük először, annyira egyszerű, és gyors, hogy az idén nem is volt kérdés, hogy ezt a verziót készítjük az idén is, ráadásul most 2 hete használtuk el az utolsó két üveggel! Tavaly csak befőtt készült, az idén megpróbálkoztam a dzsemmel is!

Reggeli 7 órakor megérkezett Ő 15 kg-nyi frissen szedett meggyel! Szép nagy és érett, kivételesen édes a szerzemény kb. 4 kg azonnali fogyasztásra ítéltetett!

9 órakor a gyerekek lelkesedését kihasználva elkezdtük átválogatni a meggyet a ládából. Rögtön szortírozva az enni még jó, és az eltenni való csoportot alakítottuk ki a lelkes, szorgos gyerek kezek által! Két lében átmosták és lecsöpögtették.

Levi kérdezi: Ugye milyen unalmas a mosás? Tomi: Nem azt játszom, hogy mosó robot vagyok, egyáltalán nem unalmas! :-))

Levi kérdezi: Ugye milyen unalmas a mosás?
Tomi: Nem, azt játszom, hogy mosó robot vagyok, így egyáltalán nem unalmas! :-))

Ezalatt Én, hogy ne csak a napot lopjam a legnagyobb kondérunkban ecetes vizet forraltam, átmosogattam az üvegeket és a tetőket, majd a kondérba merítettem őket és hagytam forrni az ecetes vizet alattuk. Jöhetett a magozás, ez a legizgalmasabb és legnagyobb érdeklődésre számot tevő cselekménye a meggy eltevésnek. Erre az idén bevetettük a gémkapcsos módszert, ami azt kell mondjam, hogy szuperül működött. Látszólag lassabb, mint az erre a célra kifejlesztett géppel, de az elég vacak munkát végez, nagyon sok magot benne hagy, rengetegszer át kell nézni, hogy biztos legyen a végeredményül kapott meggy magmentessége. Ezzel a módszerrel biztosra mehetünk, és elég haladós is! 🙂

A magozó egység

A magozó egység

Nos a magozott meggy nagyobbik hányadát az előzőleg csírátlanított üvegekbe tettem és annyira megpakoltam, hogy egészen az üveg pereméig érjen, ezután rácsavarjuk a tetőt. Bekapcsoljuk a sütőt 100-150 °C közé alsó-felső sütésre, egy tepsi aljába vizet öntünk 1 ujjpercnyi szélességben és beleállítjuk az üvegeket. Addig tartjuk itt, amíg az üveg tartalma elkezd gyöngyözni. Ezután hagyjuk kihűlni a sütőben, és mehet a kamrába. Nekem 4 db 7 dl üveggel lett most.

A megmaradt meggyel (kb. 2,5 kg) az történt, hogy beletettem egy fazékba és rászórtam 30-40 dkg eritritet, éjszakára betettem a kamra hűvösébe (lehet hűtőbe is). Másnapra levet engedett, amit leöntöttem alóla, ezután kimértem, és kilogrammonként további 20 dkg eritritet raktam hozzá, valamint az egészhez 2 kk. aszkorbinsavat (C-vitamint).

Belemerítettem a botmixert, és darabosra törtem. Majd ezt is beletettem üvegekbe, nem cicóztam vele 7 dl-es üvegekbe került ez is, mert ha mi felbontjuk, akkor bizony gyorsan a nyakára hágunk, nincs ideje megromlani :-)!

Ez is bekerült a tepsibe, mint ahogy azt előzőleg írtam, mellécsaptam a leszűrt levet is és együtt üldögéltek a forró gőzben gyöngyözésig!

És itt a három végeredmény! Jól van na a címke még hiányzik!

És itt a háromféle végeredmény!
Jól van na, a címke még hiányzik!

Befőzésre fel!!!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Szente János says:

  Kedves Andrea!
  Köszönöm a választ!

 2. Andrea Somodi says: (előzmény @Szente János)

  Kedves János!

  Nincs ráöntve semmi, csak annyi lé van benne, amit kienged a gyümölcs!

 3. Szente János says:

  Azt nem írtad, hogy a befőttre milyen vizet öntöttél 🙂 Mi van benne? Így aszalódna a meggy. Különben tetszik a módszer.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!