Akik nem paleo módon táplálkoznak el sem tudja képzelni, micsoda kihívás egy-egy olyan kenyeret, vagy zsömlét gyártani maglisztekből, hogy az mind ízre, mind állagra megfelelő legyen! Íme egy újabb remeke házi pékségemnek!
Bár már elmúlt Szent-Mihály napja, most még is visszakanyarodnék hozzá egy kicsit, a hét lezárásaként, mert ezekkel az energiákkal még most is van dolgunk!
És mert ennek az ünnepnek az apropóján született ez a cipó! Mert, ha figyelmesen olvastátok a Mihály napi bejegyzés eddigi részét, akkor tudjátok, hogy nincs Miháy nap cipó, vagy kalács nélkül. A paleo gyermek sem maradhat le a közös cipózásról, így erre az alkalomra igyekeztem olyan kenyérféleséget készíteni, ami a megtévesztésig hasonlatos a nagy asztalon lévő hagyományos péksüteményhez, és úgy alakult, hogy az íze is igen pazar lett! 😉
Hozzávalók:
15 dkg mandula (őrölt)
15 dkg szezámliszt
3 ek gesztenyeliszt
3 ek tápióka keményítő
3 csapott ek. útifű maghéj liszt
2 ek chia mag (elhagyható, ha használjuk akkor 1 ek kevesebb útifűmaghéj kell bele)
1 nagy marék pirított napraforgómag
2 dl növényi tej
1 ek ecet
2 tk só
1 tk szódabikarbóna
1 kk egész fűszerkömény
1 kk. őrölt fűszerkömény
1 kk őrölt bors
5-6 dl víz
A száraz hozzávalókat a szódabikarbóna kivételével elkeverjük egy nagy tálban!
2 dl vízhez hozzáadjuk a szódabikarbónát és a tál felett, amelyben a lisztkeverék van hozzáöntjük az 1 ek. ecetet, majd a lisztre zuttyintjuk, és átkeverjük. Ezután jöhet a többi folyadék (ha nem használunk növényi tejet 2 ek. zsiradékkal lágyítsuk a tésztát), gyúrjuk át, ami ennél a tésztánál valóban olyan mintha dagasztanánk!
Hagyjuk állni 30 percet, majd gyúrjuk át ismét, ha szükséges pici vizet, vagy “tejet”, adjuk a tésztához, hogy ruganyos legyen!
Kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra!
Vizes kézzel formázzuk meg a cipókat, és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire!
35 percig süssük alsó-felső sütéssel, majd további 20 percig hőlégkeveréssel!
Jó sütögetést!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: