Ötletvár

Mihály napi (paleo) cipóka

Akik nem paleo módon táplálkoznak el sem tudja képzelni, micsoda kihívás egy-egy olyan kenyeret, vagy zsömlét gyártani maglisztekből, hogy az mind ízre, mind állagra megfelelő legyen! Íme egy újabb remeke házi pékségemnek!

 

mihály cipó3

Bár már elmúlt Szent-Mihály napja, most még is visszakanyarodnék hozzá egy kicsit, a hét lezárásaként, mert ezekkel az energiákkal még most is van dolgunk!

És mert ennek az ünnepnek az apropóján született ez a cipó! Mert, ha figyelmesen olvastátok a Mihály napi bejegyzés eddigi részét, akkor tudjátok, hogy nincs Miháy nap cipó, vagy kalács nélkül. A paleo gyermek sem maradhat le a közös cipózásról, így erre az alkalomra igyekeztem olyan kenyérféleséget készíteni, ami a megtévesztésig hasonlatos a nagy asztalon lévő hagyományos péksüteményhez, és úgy alakult, hogy az íze is igen pazar lett! 😉

Hozzávalók:

15 dkg mandula (őrölt)

15 dkg szezámliszt

3 ek gesztenyeliszt

3 ek tápióka keményítő

3 csapott ek. útifű maghéj liszt

2 ek chia mag (elhagyható, ha használjuk akkor 1 ek kevesebb útifűmaghéj kell bele)

1 nagy marék pirított napraforgómag

2 dl növényi tej

1 ek ecet

2 tk só

1 tk szódabikarbóna

1 kk egész fűszerkömény

1 kk. őrölt fűszerkömény

1 kk őrölt bors

5-6 dl víz

 

A száraz hozzávalókat a szódabikarbóna kivételével elkeverjük egy nagy tálban!

2 dl vízhez hozzáadjuk a szódabikarbónát és a tál felett, amelyben a lisztkeverék van hozzáöntjük az 1 ek. ecetet, majd a lisztre zuttyintjuk, és átkeverjük. Ezután jöhet a többi folyadék (ha nem használunk növényi tejet 2 ek. zsiradékkal lágyítsuk a tésztát), gyúrjuk át, ami ennél a tésztánál valóban olyan mintha dagasztanánk!

Hagyjuk állni 30 percet, majd gyúrjuk át ismét, ha szükséges pici vizet, vagy “tejet”, adjuk a tésztához, hogy ruganyos legyen!

Kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra!

Vizes kézzel formázzuk meg a cipókat, és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire!

35 percig süssük alsó-felső sütéssel, majd további 20 percig hőlégkeveréssel!

 

Hadrendben a cipók :-)

Hadrendben a cipók 🙂

 

 

Jó sütögetést!!!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!