Dagad a mellem a büszkeségtől, tudom lehetnék szerényebb, de ez a sütemény egyszerűen fenomenális lett. Ő azt mondta, addig ne tegyem közzé a receptet, amíg meg nem kóstoltuk. Aztán, ahogy az első falat íze szétáradt a szájába, behunyt szemmel élvezte a krémes adta ízélményt. Amikor kinyitotta a szemét tekintetében minden elismerés benne volt, és Én azt is felfedezni véltem tekintetében, hogy most elvenne feleségül, ha már meg nem tette volna 14 évvel ezelőtt! 🙂
2 éve amikor még nem voltunk paleok, gyakran készítettem sütés nélküli gesztenyés krémest, mert gyors, mutatós és nagyon finom, de hát kekszes alapja van, vaníliás puding a közepe és egy vastag tejszín réteg tetőzi be! Ezek egyike sem paleo, így amikor most karácsonykor sógornőm hozta a klasszikus változatot sóvárogva nézegettük az ünnepi asztalon. Aztán addig-addig gondolkodtam, mígnem megszületett, – a minden szerénység nélkül állíthatom- a tökéletes változat!
Hozzávalók ( 26 cm-es tortaformához):
Gesztenyés alap
1 cs. natúr gesztenyemassza
20 dkg blansírozott őrölt mandula (Lidl)
3 ek. eritrit
2 ek. gesztenyeliszt
5 ek. Cocomas (kókuszkrém)
Most szólok a Cocomast tegyük hűtőbe, hogy mire eljön az ideje kellően lehűljön!!!
A gesztenyemasszát villával összetörjük, hozzáadjuk a gesztenyelisztet a mandulát és az eritritet, ezen is dolgozzuk tovább villával, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a kókuszkrémet. Amikor már csomómentes és szépen összeállt előveszünk egy kapcsos formát, vagy jelen esetben egy torta tányért és ráhelyezzük a tortaforma karimáját, egyenletesen eloszlatjuk a süti alapját, ezután hideg helyre tesszük és elkészítjük a vanília krémet.
Vanília krém
5 dl kókusz-kesu tej (ez most saját készítésű volt, de elkészíthető bármilyen növény tejjel)
1/2 vaníliarúd kikapart belseje, esetleg 1 kk vanília kivonat
1 kk. kurkuma (ettől lesz sárga)
3-4 ek. eritrit
3 ek. kókuszolaj
2 ek. tápióka keményítő (nagyobb Herbáriában, vagy Internetről beszerezhető, felhasználóbarát áron)
1 ek. útifűmaghéj (más néven psyllium, én a neten szerzem be, de szintén kapható Herbáriákban is, nagyszerűen használható tojás helyettesítésre, vagy zselésíteni)
1 cs Expressz zselatin fix
Felmelegítjük a tejet, beletesszük a vaníliát az eritritet, a kókuszolajat és a keményítőt, az útifűmaghéjat, és együtt melegítjük tovább, de nem forraljuk fel, amikor már csomómentes levesszük a tűzhelyről. Hozzáadjuk a kurkumát és robotgéppel keverve hűtjük a krémet, majd amikor langyosra hűlt hozzákeverjük a zselatint is. És mehet a hűtőbe. Amikor már pillésedik a teteje újra keverni kezdjük, és néhány perc alatt el is készül a sűrű krém, amit ráöntünk a gesztenyetalpra. Amíg készül a tejszínhab, addig költöztessük vissza hideg helyre a tortánkat. És lássunk neki a tejszínnek.
Tejszín
2 doboz Cocomas kókuszkrém (csak ez verhető habbá)
6 ek. eritrit
2 cs. habfixáló, vagy 1 cs. expressz zselatin fix
Habverővel kezdjük el felverni a Cocomast és az eritritet, ha már sűrű a habunk a tökéletes állag eléréséhez szükséges vagy habfixálót hozzáadni, vagy zselatin fixet (ha e mellett döntünk, akkor a félig felvert tejszínhez adjuk, és az édesítőt csak a legvégén tegyük hozzá). Ha a már kemény a tejszín simítsuk a torta tetejére. Én még egy napig kínoztam a családot, addig hideg helyen pihent, de már este le vettem a tortakarikát róla, ha jól dolgoztunk már nem csúszik szét ;-)!
A díszítéshez reszeljünk le 30 gr étcsokoládét, vagy szitáljuk meg natúr kakaóporral!
Kedves László!
Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam, de már én is jó rég voltam fent a saját blogomon, mert kb. 2 éve nem írtam új bejegyzést. Lehet, hogy ebben lesz változás, majd kiderül. Visszatérve a kérdésedre, a sok eltulajdonítás után kénytelen voltam levédeni a tartalmakat, úgyhogy erre nincs lehetőség, csak kézzel írott formában.
Szép napot!
Andi
Tisztelettel kérdezem, van-e mód a fenti recept letöltésére vagy kimásolására?
Köszönettel várom válaszát!
Üdv: Som L.
Szia! Én nagyobb Hiperben szoktam vásárolni Tesco, Auchan!
Szép napot!
Nagyon-nagyon jól néz ki!
Natúr gesztenyemasszát hol lehet vásárolni??