Ötletvár

Gesztenyés krémes PALEO!!!

Dagad a mellem a büszkeségtől, tudom lehetnék szerényebb, de ez a sütemény egyszerűen fenomenális lett. Ő azt mondta, addig ne tegyem közzé a receptet, amíg meg nem kóstoltuk. Aztán, ahogy az első falat íze szétáradt a szájába,  behunyt szemmel élvezte a krémes adta ízélményt. Amikor kinyitotta a szemét tekintetében minden elismerés benne volt, és Én azt is felfedezni véltem tekintetében, hogy most elvenne feleségül, ha már meg nem tette volna 14 évvel ezelőtt! 🙂

2 éve amikor még nem voltunk paleok, gyakran készítettem sütés nélküli gesztenyés krémest, mert gyors, mutatós és nagyon finom, de hát kekszes alapja van, vaníliás puding a közepe és egy vastag tejszín réteg tetőzi be! Ezek egyike sem paleo, így amikor most karácsonykor sógornőm hozta a klasszikus változatot sóvárogva nézegettük az ünnepi asztalon. Aztán addig-addig gondolkodtam, mígnem megszületett, – a minden szerénység nélkül állíthatom- a tökéletes változat!

Ezt nézzétek! Én nem tudok betelni vele!, Remélem, hogy sokan kipróbáljátok, várom a visszajelzéseket!

Ezt nézzétek! Én nem tudok betelni vele! Remélem, sokan kipróbáljátok! Várom a visszajelzéseket!

Hozzávalók ( 26 cm-es tortaformához):

Gesztenyés alap

1 cs. natúr gesztenyemassza

20 dkg blansírozott őrölt mandula (Lidl)

3 ek. eritrit

2 ek. gesztenyeliszt

5 ek. Cocomas (kókuszkrém)

Most szólok a Cocomast tegyük hűtőbe, hogy mire eljön az ideje kellően lehűljön!!!

A gesztenyemasszát villával összetörjük, hozzáadjuk a gesztenyelisztet a mandulát és az eritritet, ezen is dolgozzuk tovább villával, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a  kókuszkrémet. Amikor már csomómentes és szépen összeállt előveszünk egy kapcsos formát, vagy jelen esetben egy torta tányért és ráhelyezzük a tortaforma karimáját, egyenletesen eloszlatjuk a süti alapját, ezután hideg helyre tesszük és elkészítjük a vanília krémet.

Vanília krém

5 dl kókusz-kesu tej (ez most saját készítésű volt, de elkészíthető bármilyen növény tejjel)

1/2 vaníliarúd kikapart belseje, esetleg 1 kk vanília kivonat

1 kk. kurkuma (ettől lesz sárga)

3-4 ek. eritrit

3 ek. kókuszolaj

2 ek. tápióka keményítő (nagyobb Herbáriában, vagy Internetről beszerezhető, felhasználóbarát áron)

1 ek. útifűmaghéj (más néven psyllium, én a neten szerzem be, de szintén kapható Herbáriákban is, nagyszerűen használható tojás helyettesítésre, vagy zselésíteni)

1 cs Expressz zselatin fix

Felmelegítjük a tejet, beletesszük a vaníliát az eritritet, a kókuszolajat és a keményítőt, az útifűmaghéjat, és együtt melegítjük tovább, de nem forraljuk fel, amikor már csomómentes levesszük a tűzhelyről. Hozzáadjuk a kurkumát és robotgéppel keverve hűtjük a krémet, majd amikor langyosra hűlt hozzákeverjük a zselatint is. És mehet a hűtőbe. Amikor már pillésedik a teteje újra keverni kezdjük, és néhány perc alatt el is készül a sűrű krém, amit ráöntünk a gesztenyetalpra. Amíg készül a tejszínhab, addig költöztessük vissza hideg helyre a tortánkat. És lássunk neki a tejszínnek.

Tejszín

2 doboz Cocomas kókuszkrém (csak ez verhető habbá)

6 ek. eritrit

2 cs. habfixáló, vagy 1 cs. expressz zselatin fix

Habverővel kezdjük el felverni a Cocomast és az eritritet, ha már sűrű a habunk a tökéletes állag eléréséhez szükséges vagy habfixálót hozzáadni, vagy zselatin fixet (ha e mellett döntünk, akkor a félig felvert tejszínhez adjuk, és az édesítőt csak a legvégén tegyük hozzá). Ha a már kemény a tejszín simítsuk a torta tetejére. Én még egy napig kínoztam a családot, addig hideg helyen pihent, de már este le vettem a tortakarikát róla, ha jól dolgoztunk már nem csúszik szét ;-)!

A díszítéshez reszeljünk le 30 gr étcsokoládét, vagy szitáljuk meg natúr kakaóporral!

gesztenyés krémes torta

 Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrea Somodi says: (előzmény @Som László)

    Kedves László!
    Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam, de már én is jó rég voltam fent a saját blogomon, mert kb. 2 éve nem írtam új bejegyzést. Lehet, hogy ebben lesz változás, majd kiderül. Visszatérve a kérdésedre, a sok eltulajdonítás után kénytelen voltam levédeni a tartalmakat, úgyhogy erre nincs lehetőség, csak kézzel írott formában.

    Szép napot!

    Andi

  2. Som László says:

    Tisztelettel kérdezem, van-e mód a fenti recept letöltésére vagy kimásolására?
    Köszönettel várom válaszát!
    Üdv: Som L.

  3. Szia! Én nagyobb Hiperben szoktam vásárolni Tesco, Auchan!
    Szép napot!

  4. Bátorné N. Erika says:

    Nagyon-nagyon jól néz ki!
    Natúr gesztenyemasszát hol lehet vásárolni??


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!