Ötletvár

Gesztenyés krémes PALEO!!!

Dagad a mellem a büszkeségtől, tudom lehetnék szerényebb, de ez a sütemény egyszerűen fenomenális lett. Ő azt mondta, addig ne tegyem közzé a receptet, amíg meg nem kóstoltuk. Aztán, ahogy az első falat íze szétáradt a szájába,  behunyt szemmel élvezte a krémes adta ízélményt. Amikor kinyitotta a szemét tekintetében minden elismerés benne volt, és Én azt is felfedezni véltem tekintetében, hogy most elvenne feleségül, ha már meg nem tette volna 14 évvel ezelőtt! 🙂

2 éve amikor még nem voltunk paleok, gyakran készítettem sütés nélküli gesztenyés krémest, mert gyors, mutatós és nagyon finom, de hát kekszes alapja van, vaníliás puding a közepe és egy vastag tejszín réteg tetőzi be! Ezek egyike sem paleo, így amikor most karácsonykor sógornőm hozta a klasszikus változatot sóvárogva nézegettük az ünnepi asztalon. Aztán addig-addig gondolkodtam, mígnem megszületett, – a minden szerénység nélkül állíthatom- a tökéletes változat!

Ezt nézzétek! Én nem tudok betelni vele!, Remélem, hogy sokan kipróbáljátok, várom a visszajelzéseket!

Ezt nézzétek! Én nem tudok betelni vele! Remélem, sokan kipróbáljátok! Várom a visszajelzéseket!

Hozzávalók ( 26 cm-es tortaformához):

Gesztenyés alap

1 cs. natúr gesztenyemassza

20 dkg blansírozott őrölt mandula (Lidl)

3 ek. eritrit

2 ek. gesztenyeliszt

5 ek. Cocomas (kókuszkrém)

Most szólok a Cocomast tegyük hűtőbe, hogy mire eljön az ideje kellően lehűljön!!!

A gesztenyemasszát villával összetörjük, hozzáadjuk a gesztenyelisztet a mandulát és az eritritet, ezen is dolgozzuk tovább villával, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a  kókuszkrémet. Amikor már csomómentes és szépen összeállt előveszünk egy kapcsos formát, vagy jelen esetben egy torta tányért és ráhelyezzük a tortaforma karimáját, egyenletesen eloszlatjuk a süti alapját, ezután hideg helyre tesszük és elkészítjük a vanília krémet.

Vanília krém

5 dl kókusz-kesu tej (ez most saját készítésű volt, de elkészíthető bármilyen növény tejjel)

1/2 vaníliarúd kikapart belseje, esetleg 1 kk vanília kivonat

1 kk. kurkuma (ettől lesz sárga)

3-4 ek. eritrit

3 ek. kókuszolaj

2 ek. tápióka keményítő (nagyobb Herbáriában, vagy Internetről beszerezhető, felhasználóbarát áron)

1 ek. útifűmaghéj (más néven psyllium, én a neten szerzem be, de szintén kapható Herbáriákban is, nagyszerűen használható tojás helyettesítésre, vagy zselésíteni)

1 cs Expressz zselatin fix

Felmelegítjük a tejet, beletesszük a vaníliát az eritritet, a kókuszolajat és a keményítőt, az útifűmaghéjat, és együtt melegítjük tovább, de nem forraljuk fel, amikor már csomómentes levesszük a tűzhelyről. Hozzáadjuk a kurkumát és robotgéppel keverve hűtjük a krémet, majd amikor langyosra hűlt hozzákeverjük a zselatint is. És mehet a hűtőbe. Amikor már pillésedik a teteje újra keverni kezdjük, és néhány perc alatt el is készül a sűrű krém, amit ráöntünk a gesztenyetalpra. Amíg készül a tejszínhab, addig költöztessük vissza hideg helyre a tortánkat. És lássunk neki a tejszínnek.

Tejszín

2 doboz Cocomas kókuszkrém (csak ez verhető habbá)

6 ek. eritrit

2 cs. habfixáló, vagy 1 cs. expressz zselatin fix

Habverővel kezdjük el felverni a Cocomast és az eritritet, ha már sűrű a habunk a tökéletes állag eléréséhez szükséges vagy habfixálót hozzáadni, vagy zselatin fixet (ha e mellett döntünk, akkor a félig felvert tejszínhez adjuk, és az édesítőt csak a legvégén tegyük hozzá). Ha a már kemény a tejszín simítsuk a torta tetejére. Én még egy napig kínoztam a családot, addig hideg helyen pihent, de már este le vettem a tortakarikát róla, ha jól dolgoztunk már nem csúszik szét ;-)!

A díszítéshez reszeljünk le 30 gr étcsokoládét, vagy szitáljuk meg natúr kakaóporral!

gesztenyés krémes torta

 Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia! Én nagyobb Hiperben szoktam vásárolni Tesco, Auchan!
    Szép napot!

  2. Bátorné N. Erika says:

    Nagyon-nagyon jól néz ki!
    Natúr gesztenyemasszát hol lehet vásárolni??


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!