Rengeteg zöldséget eszünk, annyit, hogy néha még magam is elámulok a gyermekeim zöldekkel szemben tanúsított toleranciáján.
Mert ugye mi nem eszünk tésztafélét, rizst meg krumplit, hanem minden helyett valahogyan elkészített idény zöldséget lakmározunk. Nyáron viszonylag egyszerű a helyzet, amikor sokféle zöldség áll rendelkezésünkre, de télen már nehezebb a dolog, mert ilyenkor sokkal szerényebb a választék. A káposzta több szempontból is ideális választás, mert ha kilépünk a komfort zónánkból, értem ez alatt a töltött káposzta, káposztás tészta, káposzta leves, akkor további nagyszerűen felhasználási módokat találhatunk. Erre példa a korábban posztolt káposzta a la bolognese.
És hogy miért együnk káposztát?? Hát, mert A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.
És még???
Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet.
A kalóriaszegény étrendre szorulóknak jó hír, hogy értékes összetevői mellett száz grammjában csupán 31, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség!
Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben. /Forrás/
Egyszóval a káposzta maga az egészség, és szinte egész évben elérhető. 🙂
A mai ebédhez szükség volt:
60-70 dkg csirkemell filére
kb. 1 kg édes káposztára
1 közepes fej kínai kelre
20 dkg füstölt csemege szalonnára
2 ek zsiradék
1 fej lila hagymára
1 dl cocomas kókuszrémre (más növényi tejszínnel, krémmel, nem paleok pedig természetesen tejszínnel is helyettesíthetik)
1-2 gerezd fokhagymára
2 tk. pirospaprikára
ízlés szerint sóra, borsra és köményre
Feldaraboljuk a csirkemellet kb. 2*2 cm-es kockára vágjuk sózzuk, borsozzuk. A szalonnát és a lila hagymát apróra vágjuk, a káposztákat pedig laskára szeleteljük.
Előveszünk egy tekintélyes méretű lábast, és a zsíron lassú tűzön kiolvasztjuk a szalonnát, majd beletesszük a lila hagymát és az áttört fokhagymát. Dinszteljük meg, majd szórjuk meg a pirospaprikával és tegyük hozzá a csirkemell kockákat is. Pirítsuk kicsit, és már mehet is bele a káposzta. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve pároljuk kb. 20 perc alatt készre. A végén locsoljuk meg a kókuszkrémmel, hagyjuk még a tűzön néhány percig, majd forrón tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: