Ez a mai poszt is egy 1/2 órás ebédhez kínál inspirációt. Én is mint minden háziasszony, nő, feleség anya folyamatosan zsonglőrködöm az idővel! De hát enni kell, és ráadásul szeretjük a friss ízeket, ezért gyakran kell főzőcskézni, viszont akármennyire is szeretek a konyhában tüsténkedni, erre 4 gyerek és sok-sok munka mellett nagyon kevés idő jut!
A csirkemáj számomra ugyanolyan joker, mint a csirkemell, gyors, finom és jól lehet variálni. Most egyben hagytam a májakat, és kívül kérgesre, belül omlósra sütöttem őket, hozzá párolt brokkoli és kelbimbó kínáltam. Bibibi, az én gyerekeim megeszik a zöld zöldségeket is, sőt egyenesen imádják! 🙂 Más kérdés, hogy az iskolába nem szeretik vinni, mert sokan csúfolják miatta Őket! 🙁
Hozzávalók:
személyenként 3-4 egész csirkemáj
4 ek kacsazsír
1 nagy fej hagma
só, bors, oregánó
Serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, a hagymát vastagabb karikákra szeleteljük és beletesszük a zsiradékba, néhány percig pirítjuk, majd mehet bele a megtisztított máj is. A szárnyas májakat a nagykönyv szerint lehet sózni, de én most nem tettem, hanem így pőrén sütöttem.
Fontos, védjük magunkat fröccsenésgátlóval, mert a máj hangos pukkogással és forró zsírfröccsel ad hangot nem tetszésének!
Kb. 10 percig süssük az egyik oldalt, ha már szép pirosas-barnás színt kap meg lehet fordítani, a másik oldalnak már 5 perc is elég. Ekkor sózzuk, szórjuk meg a kezünkből az oregánóval (ne sajnáljuk) és frissen őrölt borssal, majd kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert elkészültünk!
Körethez:
1 kg brokkoli
1/2 kg kelbimbó
kevés víz
só, őrölt kömény, szerecsendió
A zöldségeket kevés vízben, sóval fedő alatt pároljuk, néha keverjük át óvatosan, vigyázzunk, hogy ne törjük össze. Ha már puha, de még nem mállik szét, akkor öntsük le alóla a vizet, ha még maradt, fűszerezzük és fedő alatt hagyjuk állni, hogy az illatanyagok ne illanjanak el!
Kommentek