Hát kedves paleósok, és kísérletezők, ezzel a recepttel már rég adós vagyok, legalábbis Ő szerinte, azért gondolom, mert akárhányszor, esszük rákérdez, ezt ugye már posztoltad? 🙂 Nem beszélve azokról a szerencsésekről, akik már kóstolhatták ezt a remekem :-)). Nem csodálkozom ezen, mert azaz igazság, hogy én is csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni erről a kenyérkéről, mert mind formájában, mind ízében, mind állagában olyan mint a KENYÉR! Nincs tojásos mellékíz, nincs karakteres magliszt íz pl.: lenes íz! És hogy miért nem került még közkincsé a recept? Hát azért mert, egyszerűen nem sikerült úgy lencsevégre kapnom a veknikéket, hogy azzal maximálisan elégedett lettem volna :-(, de most engedve a nyomásnak, így marad nézzétek ezt el nekem! Az alább felsorolt mennyiségből 2 db kb. 40-45 dkg-os kenyér lesz!
Hozzávalók:
15 dkg mandula finomra őrölve
15 dkg lenmag kávédarálón leőrölve
12 dkg szezámmag kávédarálón leőrölve/ vagy szezámliszt
5 dkg tetszőleges paleó liszt (kókusz, kendermag), vagy egyéb őrölt+ mag (pl. tökmag, napraforgó)
3 ek útifűmaghéj (psyllium)
2 ek zsiradék
2 tk só
1 tk szódabikarbóna
kb. 4 dl víz
Az elkészítés is nagyon egyszerű, magokat finomra daráljuk, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót majd a zsiradékot is és lassan elkezdjük adagolni hozzá a vizet eközben kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Pihentessük kb. 15-20 percig majd gyúrjuk át még egyszer. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk át a tésztát két kupacba, majd nedves kézzel (!) formázzuk vekni formájúra.

Könnyen formázható, nem mállik szét! Kicsit vagdaljuk be tetejét, hogy olyan legyen mint az igazi! 😉
200 °C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel süssük 55-60 percig, akkor jó, ha kívül szép aranybarna és kemény héja. Amikor megsült rácson hagyjuk kihűlni.
Kihűtés után szépen szeletelhető, nem nedves és van kérge is! 🙂
Ez egy sűrű massza, nedves kézzel formázható, ebben a formájában, szerintem nem. De, ha több folyadékot adsz hozzá, akkor gondolom bele tudod szuszakolni, viszont akkor nem tudom milyen lesz a végeredmény, mennyire lesz ragacsos a közepe. Próbálkozni kell!
Jó sütögetést!
Andi
Kedves Andrea!
A kenyereket lehet sütni gyümölcskenyér-formában is?
Köszi a recept-ötletet, most fogok nekiállni, kíváncsian várom a végeredményt.
Köszi!
Alma??? :-O
Kedves Andrea!
Alma nélkül is működik? Esetleg több vízzel?
üdv: Gyöngyi
Nagyon örülök, hogy jól sikerült, nem tudom hogy hol laksz, de az Aldi-ban és a Lidl-ben is szokott lenni mandula többféle formában, illetve nálunk a piacon is szokott lenni, ott ahol babot, lencsét árulnak!
További sikeres sütögetést!
Andi
Kedves Andrea!
A kenyeret elkeszitettem daralt dioval a mandula helyett es zsiradek nelkul es szerintem elsore tuti siker. Alig varom hogy raakadjak mandulara valahol es elkeszitsem az ertedetit is!
Koszonom a tanacsaidat!
Jo paleozast,
Tunde
Szia, én is örülök, hogy ráakadtál a receptre!
Szerintem igen! Kicsit másabb lesz az íze, meg kevesebb zsiradék is elég lehet, mert szerintem a dió olajosabb!
Jó sütögetést!
Andi
Hello!
Orulok hogy raakadtam a receptre, mielobb ki is probalom. Szerinted a daralt dio megfelelne mandulaliszt helyett?
Udv,
Tunde
Kedves Noémi!
Nagyon örülök a sikerednek, és várom a praktikákat, fortélyokat! 🙂 A kenyér elég olajos a magok miatt, nem fog kiszáradni. Viszont hajlamos a penészedésre, így nem szabad nejlonban, illetve hűtőben tárolni! Én kenyeres kosárban szoktam tartani, szabadon járja a levegő, így napokkal később sincs baja!
További jó sütögetést!
Somodi Andi
Szia Andi!
Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a kenyér receptedre, és nagy izgalommal neki álltam elkészíteni. Skóciában élek így az alapanyagok biztosan nem pont olyanok, mint Magyarországon,de próbáltam kiválasztani a legmegfelelőbbet pl az öt féle lenmagból, ami szembe jött velem a bio boltban.
Sikerült! Pont olyan szép és finom lett ahogyan igérted!! Mindent pontosan úgy csináltam, ahogy leírtad. Nagyon köszönöm a receptet és várom minden új paleós ötletedet és receptedet. Nekem is van már pár fortélyom, amit valamelyik nap elküldök neked kipróbálásra.
Már csak egy kérdésem van: Ezt a kenyeret, ha véletlenül marad belőle 🙂 hogyan javaslod tárolni?
Legyen szép napod! Noémi
Szia Zita, szódabikarbóna van csak benne, ha lapos lett az azért lehet, mert sok vizet tettél hozzá, lassan adagold és várj sütés előtt vele, hogy a psyllium megszívhassa magát. Tápiókával lehet tömöríteni! Az íze ettől függetlenül jó lett?
Szia Andi!
Mindent úgy csináltam, ahogy írtad. De ez lapos maradt és másképp néz ki. A tiédbe van sütőpor is? Nem igazán értem.
A szezám igen, az fini, a mandula lisztet még nem próbáltam, arról nem tudok nyilatkozni, ha útifű maghéjlisztet használsz, akkor abból elég a fele mennyiség, tehát nem 3, hanem 1,5 ek! Én szeretem, ha direktben is vannak benne magok, mert szeretem az ízüket. A lenmaglisztet felejtsd el, kenyérben csapnivaló! A buci receptet ajánlom még figyelmedbe, az is nagyon finom, olyan az illata is mint egy valódi péksütinek, abból van kókuszlisztes és reszelékes változat is!
Kedves Andi!
A többi lehet liszt? Ja és magokat nem tettem bele +
köszi
Kedves Zita! Nem véletlenül írtam, hogy pehely legyen, a liszttől taknyos lesz a tészta, a pehelytől optimális az állaga. Hallgass rám, próbáld újra pehellyel! 🙂
Szia Andi!
Most készítettem el, de már látom, hogy nem jó lesz. Mindent a recept szerint, annyi különbséggel, hogy a lenmag is liszt, mivel a pehely az egész darabos volt. Feladom!
Szia Zita!
Pehely! 🙂
Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy ez tényleg egy kipróbált recept? Amit eddig a netről sütöttem, mind ehetetlen lett 🙁 És ha nincs kávédarálóm, akkor pehely vagy pellet? Köszi előre is.
Üdv,
Zita
Kedves Nóra!
A mandula helyett persze, én lenmaglisztet nem tennék bele, mert nem szeretem az állagát (nagyon nedves marad), de ha téged nem zavar, akkor kísérletezz vele bátran! A rizsliszt nem paleo, én nem szoktam használni, amikor az átállás volt a családban, akkor még sütikbe, gofriba, meg galuskába használtam, de kenyérben soha, így erről sajnos nincs tapasztalatom! 🙁
Szép napot! Jó sütögetést!
Kedves Andi!
Ezt a kenyeret mandula- és lenmagliszttel is lehet készíteni az őrölt magok helyett? Ha igen, akkor abból is ugyanennyi kell? Esetleg van, amit szerinted lehet rizsliszttel helyettesíteni?
Köszönöm szépen!
Üdv: Nóra