Ötletvár

Karcsúsító paleo rántott hús

Amióta figyelnünk kell arra, hogy az ételeinkbe ne kerüljön liszt, azóta döbbentünk rá, hogy jó szokás szerint, szinte minden étel tartalmaz, valamilyen formában némi gabonaőrleményt. Rejtett formában megjelenik a virslikben a sonkában, a kolbászban, a csokoládéban ?!  Az éttermekben és a munkahelyi menzán szósznak álcázzák, vagy valamiféle bunda formájában kerül a húsra. Az az igazság, hogy nem csak Magyarországon ilyen elkeserítő a helyzet, mert Ő az idén több ízben járt külföldön és steak-en kívül mást bizony nem igen tudott enni. 🙁

De mit, van mit tenni, mi is ezeken az ételeken nőttünk fel,szerettük is ezeket, ezért pártfogásomba vettem néhányat, ilyen példának okáért a rántott hús, vagy zöldség, mert azt is szeretjük ám! Ahogy áttértünk a paleolit étrendre hamar elkészült az első próbálkozásom is, hiszen elengedhetetlen volt  a panír paleosítása. 😉

Az elmúlt, lassan egy évben készült néhány csapni való kísérlet ez ügyben, de mindig is mondom, hogy rendkívül elnéző, türelmes és rendes családom van, főként ami az evést illeti, ezért a kísérleti alanyokat is nagy lelkesedéssel tüntették el a tányérról. :-))

No de én nem vagyok az a beletörődős fajta, úgyhogy addig-addig próbálkoztam, amíg végül megszületett az ideális panír és sütési konstelláció, mert hogy ez utóbbi nagyon nem mindegy! A paleo panír ugyanis zömében szezám, ami ugye mint tudjuk sütés hatására nem által megégni és megkeseredni, ezért hogy ennek elejét vegyük ne csapjuk forró zsiradékba a rántásra kész húsokat, hanem kenjük meg, vagy spriccoljuk le zsírral, vagy olajjal, és tegyük be a 200 °C-ra előmelegített sütőbe alsó-felső sütésre, mert ha így járunk el, akkor, mire illatozik a panír, addigra a hús is megsül a rucija alatt!

Tehát az eljárás a következő. Veszünk három mély tányért, az elsőbe szezámlisztet teszünk (olajtalanított), következő tányérba a tojásokat felverve némi sóval, a harmadik tányérba pedig rakhatunk egész szezámmagot, őrölt mandulát, mogyorót, vagy diót is!

A húst, ha csont nélküli, akkor klopfoljuk (én folpack alá teszem a húst, akkor nem röpdösnek a hús darabok szanaszét), csontos csirkecomb esetén a csont mellett szoktam megszurkálni. Enyhén sózzuk, majd kezdődhet a panírozás, megforgatjuk a szezámlisztbe, majd a tojásba végül a magba, vagy magőrleménybe.

Sütőpapírral kibélelünk egy megfelelő méretű tepsit, vékonyan megkenjük az általunk kiválasztott zsiradékkal, és egymás mellé fektetjük az így bebugyolált húsokat, vagy zöldségeket, a tetejét is megolajozzuk. Majd berakjuk a sütőbe és készre sütjük. Hogy mennyi ideig napoztatjuk őket, az függ  hús fajtájától, és vastagságától is, a csirkemell, és a zöldségek kb. 30 perc alatt lesznek készen, a comboknak kicsit több idő kell!

rántott husi

Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!