Na mit hoztam nektek? Hát egy klasszikus házi sütit, méghozzá megpaleosítva (ismét egy új magyar kifejezés született). Nagyikám készítette nekünk a hagyományos reszelt túróst előszeretettel minden ünnepi alkalomra, mi pedig istenesen teleraktuk a hasunkat vele! El is volt szegény keseredve, hogy többet nem tud kedveskedni nekünk :-(. Annyira hiányzott a gyerekeknek is az ízletes sütike, és addig-addig unszoltak, hogy készítsem el a paleo változatot, hogy végül beadtam a derekam.
Mindenek előtt szükségünk lesz “túróra” én most a saját receptúra alapján készítettem a TOTU-t (tojástúrót) a recept hozzá itt, lustábbak meg is vehetik Miskolcon például itt!
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg őrölt mandula
- 7,5 dkg tápióka
- 7,5 dkg szezámliszt (finom szemcsés)
- 7,5 dkg kókuszliszt
- 30 dkg kókuszolaj
- 12 dkg porított eritrit
- 4 tojás sárgája
- 3 ek holland kakaó
- 1 dl kókusztej
Túrókrém:
- 35 dkg TOTU
- 3/4 citrom leve és héja
- 20 dkg eritrit
- 3 tojás sárgája
- 6 tojásfehérje kemény habbá verve
- 2 kk konjac liszt (bármilyen paleo sűrítővel helyettesíthető pl. tápióka, nyílgyökérliszt, stb)
- 10 csepp vanília kivonat
Az elkészítés nagyon egyszerű a tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk, vagy robotgéppel kidolgozzuk, majd min. 1/2 órára betesszük a fagyasztóba. Ezalatt elkészítjük a túrókrémet. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A TOTU-hoz hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd a fehérjével is összekeverjük. Óvatosan, hogy a habot ne nagyon tőrjük össze!
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tészta egyik felét belereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, egy kicsit megnyomkodjuk, ráöntjük a túrókrémet, elegyengetjük a tepsiben, majd a tészta másik felét is ráreszeljük a tetejére!
180 °C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 40 perc alatt megsütjük! Ennél a sütinél, fontos a hűtés is, mert akkor érnek benne össze az ízek, ezért felvágás előtt érdemes egy éjszakára, vagy egy napra hűtőbe tenni!
Jó sütögetést!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: