Rég nem tettem már közzé új bejegyzést, ennek sok oka van, de erre most nem fogok kitérni. 🙂 Most viszont van egy olyan különleges finomság a tarsolyomban, amit a bennem lévő közlési kényszer egyszerűen nem engedett bent tartani 😉
A torta eredeti leírása Farkas Vilmostól származik, aki ráadásul a blogoldalán videobejegyzés formájában lépésről-lépésre mutatja be az elkészítést, ezzel nagy-nagy segítségünkre van, nekünk hétköznapi koca cukrászoknak a tökéletes kivitelezésben. Ez a torta ugyanis olyan szép és finom kívül-belül, mintha most hoztuk volna a cukrászdából!
Tehát, a liszt- és tejmentes változat, ahogy én készítettem:
Tortalap (24 cm)
6,5 dkg tápióka keményítő
6,5 dkg finom szezámliszt (nature cookta, healthy gourmet)
3 dkg finomra darált dió
8 db egész tojás
160 gr eritrit
csipet fahéj, csipet őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
és most az elején szólok, hogy szükségünk lesz még egy kis üveg narancslekvárra is, a tortalapok megkenéséhez!
A tojások sárgáját 60 gr eritrittel, a narancs héjjal, és a vaníliával habosra verjük. A fehérjét a megmaradt 100 gr eritrittel nem túl kemény habbá verjük, ehhez érdemes megnézni a fentebb említett videót, hogy egyértelmű legyen!
Végül elegyítjük a habot ügyesen, hogy ne törjük össze, majd a lisztet is belekeverjük, kb. 3 részletben. Amikor türelmes munkánk eredményeként megkaptuk a szép laza piskótamasszát, tehetjük is a csatos tortaformába, szépen elegyengetjük és 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
Ezalatt készítsük el a csokikrémet:
250 gr eritrit
7 db egész tojás
300 gr kókuszolaj
100 gr kakaóvaj
160 g kakaópor
1/2 db vaníliarúd kikapart belseje
A gőz felett felolvasztottam a kakaóvajat és a kókuszolajat, majd hideg helyre tettem, hogy vissza dermedjen, ettől a mozzanattól megváltozik a kakaóvaj tulajdonsága, és szépen ki tudjuk habosítani a vaníliával. Majd keverjük bele a kakaóport is.
Amíg visszadermednek a vajak, van időnk a tojáskrémmel foglalkozni, verjük fel a tojásokat a cukorral egy lábasba, és melegítsük addig, amíg, ha beledugjuk az ujjunkat akkor megcsípje (megsüsse), vigyázzunk ne melegítsük túl, mert akkor rántotta lesz belőle. Ezután robotgéppel kihűlésig kell keverni, kemény habbá kell verni. Végül kézi habverővel simára keverni a kihabosított vajjal és a kakaóporral. Ez a mennyiség kb. egy 24 cm átmérőjű, és 8 cm magas tortára elegendő!
A kihűlt dióspiskótát háromfelé vágjuk, és minden lapot megkenünk először narancslekvárral, majd egy rész csokoládé krémet terítsünk el rajta. Két órára tegyük hűtőbe, majd húzzuk át ganache-val. (Nekem kimaradt egy kis krém a díszítéshez is.)
Ganache
300 gr étcsokoládé (74 % kakaótartalommal)
300 ml enyhén hígított Cocomas
100 ml víz
A tejszínt megforrósítjuk majd az összetört csokoládéra öntjük, oly módon, hogy először keveset öntünk rá, ezzel egy kicsit hő kiegyenlítjük, majd mehet rá a többi tejszín is. a kókuszkrém miatt nekem sűrűbb lett a ganache-om, de így is szépen el lehetett teríteni rajta.
Boldog Új Évet Kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: