De hívhatnánk Avasi (paleo) újrahasznosütinek is, mivel ezt a süteményt a pénteki Avason töltött napom ihlette! Sokan ismerik Miskolcnak e híres-hírhedt városrészét borairól, történelmi múltjáról, illetve a híradásokból (fészekrakó ügy kapcsán).
Terveink szerint hamarosan a megvalósítás fázisába kerül jó néhány helyi civil szervezet együttműködésével, egy sokszínű, minden korosztályt érintő közösségépítő projekt!
Nos tehát ott voltam, és népszerűsítettem az októbertől kezdődő saját sütős-főzős, szappanozós, varrogatós, kertészkedős klubjainkat.
Erre az alkalomra a gyümölcscentrifugával és jó néhány biozöldséggel, almával felszerelkezve érkeztem. A sok-sok finom ital készítésének zaja odavonzotta az embereket, és akik hosszabb ideig időztek asztalomnál feltették a kérdést, hogy mi lesz a sok-sok visszamaradt zöldségreszelékkel. Erre persze sok megoldás kínálkozik paleo, és hagyományos konyhában is egyaránt. Semmiképp se dobjuk ki! Lehet például zöldségfasírt, vagy sütemény formájában is újrahasznosítani az értékes zöldségpépet.
Itt ragadnám meg az alkalmat és átnyújtok egy virtuális meghívót: Mindenkit várok sok szeretettel, aki kedvet érez ahhoz, hogy velem süssön, főzzön, szappanozzon, krémezzen, az ne fogja vissza magát, októbertől szerdánként 17-19 óráig várom sok szeretettel az avasi közösségi térbe !!!
És ha már olyan sok szó esett erről, az itthoni centrifugálás végtermékét ebben a sütiben használtam fel! Vega paleo módon készült szombati ebédünk zöldségleves volt, és utána ez a színes, habos süti!
Hozzávalók:
A tészta
10 dkg héj nélküli török mogyoró
15 dkg gesztenyeliszt
6 tojás sárgája
3 ek eritrit
1,5 kk szódabikarbóna
kb. 1 dl növényi tej
A tojások sárgáját az eritrittel fehéredésig keverjük, az S-késes robotgéppel finomra őrölt mogyorót elkeverjük a gesztenyeliszttel, és a szódabikarbónával, ezután mehet hozzá a tojásos szmötyi. Ez még így elég száraz, ezért kell hozzá a tej amit lassan adagolva öntögessük hozzá, nehogy túl híg legyen. Hagyjuk állni egy kicsit és amíg pihen a tészta, gyorsan lássunk neki a tölteléknek!
Cékla-répa-alma réteg
kb. 1 kg préselésből visszamaradt zöldség-gyümölcs
2-3 ek. kókuszolaj
4 ek. eritrit
kb. 1 dl növényi tej
1 teáskanál fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot, rátesszük a zöldség-gyümölcs pépet, megszórjuk az édesítővel és a fűszerekkel, majd ráöntjük a növényi tejet is. Ez utóbbi azért kell, mert a préselés miatt ez a pép száraz, ezzel lehet visszacsempészni bele egy kis nedvességet!
Majd melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, béleljünk ki egy kisebb magas falú tepsit sütőpapírral. Először terítsük el a tésztát, majd rá a tölteléket és süssük 20 percig alsó-felső sütéssel. Amíg sül készítsük el a habot!
A tojáshab
6 tojásfehérje
csipet só
1/2 citrom leve
4-5 ek. eritrit
A tojásfehérjébe szórjuk bele a csipet sót és öntsük hozzá a citrom levét is, kezdjük el alacsony fokozattal verni a tojást, menet közbe szórjuk bele az eritritet is, kapcsoljunk magasabb fokozatra és verjük teljesen keménnyé a habot.
Amikor letelt a 20 perc vegyük vegyük ki a süteményt, váltsuk a sütőt 150 °C, és egyenletesen terítsük el a habot a sütemény tetején, majd toljuk vissza a sütőbe, még kb. 15 percre, az idő letelte után nézzünk rá, hogy kellően megszilárdult e a hab a tetején, ha nem akkor még adjunk neki 5 percet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: