Ötletvár

Rusztikus cipó PALEO

Olyan mint egy rozs cipó :-)

Olyan mint egy rozs cipó 🙂

A történet mindig úgy kezdődik, hogy kenyeret akarok sütni, de valahogy paleo kenyérből mindig újabb és újabb fajtával szeretném lenyűgözni a családot, a szimpatizálókat, és a kétkedőket!

Törekszem rá, hogy mind ízében, mind állagában tökéletes legyen a végeredmény. és úgy érzem próbálkozásaimat rendszerint siker koronázza!

Minden kezdő paleost, arra tudok csak biztatni, hogy ne keseredjen el, ha valami elsőre nem sikerül!

Ezek a megszokottól eltérő alapanyagok, ki kell tapasztalni, hogy hogyan “működnek”.

Ennél a kenyérnél felhívnám a figyelmet az összetevők között szereplő szőlőmaglisztre és a tökmaglisztre, melyeknek rengeteg pozitív élettani hatása van lásd lentebb!

A vörös szőlőmagl készített szőlőmagliszt rengeteg polifenolt, flavonoidot, valamint procianidint tartalmaz, melyek segítenek a szervezet oxidációs folyamatainak meggátolásában, kitartóan veszik fel a harcot a túltermelődött szabadgyökökkel szemben, és a továbbiakban segítenek meggátolni túlszaporodásukat. (Forrás)

A tökmagliszt nagy mennyiségű E-vitamintartalma miatt is jelentős, ami segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agyműködésre is jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddőségi tüneteket is javíthatja mind a férfiak, mind a nők esetében.

Napi rostbevitelünket is emelhetjük, ha tökmaglisztet használunk, 5,43% rostot tartalmaz. A rostfogyasztással nemcsak a bélrendszeri problémákat enyhíthetjük és szüntethetjük meg, hanem, mint ahogy tanulmányokkal is igazolták, a napi kalóriabevitelt is csökkenthetjük.

Terhes nők és kisgyermekek, serdülők számára is ajánlott a tökmagliszt, mivel fontos vasforrás is.

A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Nagyobb magnézium-bevitelre van szükség erőteljes szellemi vagy fizikai igénybevételnél, gyors növekedési fázisokban, terhesség idején és bizonyos betegségek fennállása alatt. (Forrás)

 

Tipp: Mivel ez egy sok összetevős kenyér, akiknek ez a paleo liszt arzenál még nem áll rendelkezésre, kezdhet valami egyszerűbbel, például ezzel vagy ezzel :-)!

rusztikus

 

Hozzávalók 2 :

15 dbk darált mandula

15 dkg szezámliszt

10 dkg tökmagliszt

10 dkg szőlőmagliszt

5 dkg lenpehely

3 ek zsiradék

3 ek tápióka keményítő

2 ek útifű maghéjliszt

1 púpos ek só

1 tk. szódabikarbóna

1 kk fűszerkömény (a szezám miatt)

1  ek balzsamecet

kb. 2 dl tej (vízzel is működik)

+ annyi víz amennyit felvesz

Minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk, először a liszteket, majd folyamatos keverés mellett a folyadékot is, és állni hagyjuk! Ez nagyon fontos, mondhatnánk, itt van ama bizonyos eb eltemetve, mert az útifűnek idő kell, amíg megszívja magát!

A víz mennyiségét nem adtam meg, mert pontosan nem mértem ki, a lényeg, hogy jól gyúrható, nem ragadós tészta legyen a végeredmény!

A pihenő idő után gyúrjuk át ismét (kézzel), és ha úgy érezzük, hogy nagyon kiszáradt, akkor tegyünk még hozzá annyi folyadékot, hogy ismét a jól formázható, nem ragacsos állagot kapjuk!

A paleó kenyértésztát, mindig vizes kézzel kell formázni, mert akkor lesz szép egyenletes a felszíne!

És ami újdonság: egy ideje kísérletezem a sütés idejével, illetve a sütési módokkal. Ez a kenyér és mostanra már a többi is úgy szokott nálam sülni, hogy 35-40 percig alsó-felső sütést választok 200 °C-on, majd átkapcsolok hőlégkeverésre és így sütőm még 15-20 percig, vagy akár tovább is.

Nem nagyon lehet túl sütni, viszont így a belseje jobban kiszikkad, és nem lesz olyan szalonnás, ragacsos a kenyérkénk bélzete, amit olyan sok paleos, köztük én sem szeretek!

 

rusztikus szel

Tehát HAJRÁ, sütésre fel!!!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrea Somodi says: (előzmény @nycky)

    Kedves Nycky!

    Igen helyettesíthető, pl tökmagliszttel, napraforgóval, akár kókusszal is! Én a lenlisztet nem kedvelem, nem használom, de ha te igen akkor azzal is próbálkozhatsz nyugodtan, akkor több víz kellhet!

    Jó sütögetést!

  2. nycky says:

    Szia!
    A szőlőmagliszt helyettesíthető mással?
    Esetleg lenmagliszt vagy kókuszliszt?
    Nagyon köszi előre is


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!