Ötletvár

Olívás paleo stangli (lisztmentes, tejmentes, tojásmentes)

Mint mondhatnék, megkívántam, megsütöttem, finom lett! 🙂

Néha elkap a gépszíj, és kell valami új, valami különleges! Így történt ez tegnap is, amikor csak néhány takaros zsömit akartam sütni, de ahogy nekiláttam, találtam 1/2 ü. fekete olajbogyót. Tudtam elvesztem, nekem stangli kell!

olívás stanglie

Alapjául a korábban posztolt tojásmentes buci és buci, buci, buci néven futó kreálmányaim receptje szolgál, de azért mégis kicsit más:

Hozzávalók 10 db (kb. 13-15 cm-es) stanglihoz:

10 dkg lenmagpehely
8 dkg kókuszreszelék
8 dkg kókuszliszt
2,5 dkg napraforgómag
1,5 ek. útifű maghéj liszt, vagy 3 ek. útifű maghéj
kb. 4 dl növényi tej
1 ek. kókuszolaj, vagy olívaolaj
1 tk. só
tk bazsalikom
1 tk. szódabikarbóna
kb. 15 szem fekete olajbogyó
kb. 2 dl víz
1,2 ek balzsamecet
csipetnyi aszkorbinsav (ezt azért használtam, hogy ne zöldüljön be az örőlt napraforgómag)

A darálni való magokat kávédarálóban liszt finomságúra őröljük, összekeverjük a többi száraz összetevővel (fűszerek, aszkorbinsav, szódabikarbóna is!), majd hozzáadunk 3 dl langyos tejet, a balzsamecetet és az olajat is. Végül az olajbogyók következnek, vágjuk fel 5-6 részre és adjuk a masszához. Az egészet átgyúrjuk, lassan adagolva adjunk még hozzá vizet, és amikor már jól gyúrható masszát kaptunk tegyük félre pihenni, kb. 20 percre.

Ha letelt az idő gyúrjuk át ismét érezni fogjuk, hogy mennyi folyadékra van még szükségünk, hogy ruganyos jól formázható tésztát kapjunk, én ekkor még  kb. 1 dl langyos tejet használtam. Majd nedves kezünk közé veszünk egy adag tésztát, hosszúkás lapos formát alakítunk ki neki két tenyerünk között, ez  kb. 12-15 cm hosszú és 3,5 cm széles. Majd ezután csavarunk rajta néhányat! Nem mindig sikerül elsőre, nedvesítsük meg a  kezünket, és mehet újra! 😉

Megformázva

Megformázva

Az elkészült nyers stanglikat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, hagyjuk helyet, mert ezek ugyan úgy össze tudnak nőni, mint a kelt tészta!  200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 45 percig alsó-felső sütéssel, majd hőlégkeveréssel további 6-8 percig, így szép barna kérge is lesz!

Reggeli nálam?

Reggeli nálam? 😉

 

olívás stangli2

Belül puha, de nem ragacsos, kívül kérges!

Jó sütögetést!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!