Az idei év szerintem nagyon bővelkedik tökben, legalábbis mi mindenhonnan zsákszám kapjuk az ízletes cukkinit, főzőtököt és patiszont. Annyi van belőle, hogy igencsak kreatívnak kell lenni ahhoz, hogy a gyerekek számára elfogadható legyen a gyakori tökfogyasztás.
Ezt a paradicsomos változatot Anyósomtól vettük át, aki pedig egy diétás szakácskönyvben találta az eredeti verziót. Mi csak annyit módosítottunk rajta, hogy csipetnyi olaszos fűszerezéssel készítjük.
Hozzávalók (6 személyre):
Főzelék
3 db nagy méretű főzőtök, vagy 3 kg fagyasztott tök
1 fej hagyma
4 ek zsiradék
1 kg paradicsom
kapor (sok-sok)
só, bors, fokhagyma
oregánó, bazsalikom
sűrítéshez szezám vagy amarántliszt 1 ek./1 l főzelék
Húsgolyó
1/2 kg darált hús
1 db tojás
2 ek. paleo liszt (mi kipróbáltuk már: tökmagliszttel, szezám liszttel, kendermagliszttel és amarántliszttel is)
1 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény, piros paprika
Kezdjünk a húsgolyóval, mert amíg az sül elkészül a tök is, és már tálalhatjuk is az ebédet, vagy a vacsorát!
Rém egyszerű a történet, felverjük a tojást, ráöntjük a darált húsra, kézzel összedolgozzuk, mehetnek bele a fűszerezek és az összezúzott fokhagyma, ezzel is “átgyúrjuk”. Végül megszórjuk a liszttel és az előbbi mozdulatokkal átkeverjük az egészet. Nedves kézzel kis golyókat formázunk a masszából, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a fasírtokat. 200 °C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt készre sütjük, ezalatt elkészítjük a főzelékünket az alábbi módon:
A tököt legyaluljuk, a kaprot és a hagymát apróra vágjuk. Egy tekintélyes méretű edényt keressünk, mert nyersen ugyebár olyan mintha sok lenne ez a tök mennyiség, a művelet végén pedig sírunk, hogy alig maradt a lábas alján valami! 🙁
Tehát felhevítjük a zsiradékot, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd mehet bele a tök és a kapor is! Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt hagyjuk pár perc alatt megpárolódni.
Ezalatt vágjuk apróra a paradicsomot, majd villával passzírozzuk össze. Amikor a tök már puha adjuk hozzá a paradicsomot, és szórjuk meg az oregánóval és a bazsalikommal, és én csak ekkor teszem csak bele a fokhagymát is! Végül egy tálba tegyük bele az általunk kiválasztott paleo lisztet, merjünk rá a főzelék levéből egy-két szedőkanálnyit, és keverjük el csomómentesre, majd ezzel sűrítsük be a főzeléket. Rottyantsunk rajta egyet és már kész is!