Paradicsomos tökfőzelék, húsgolyókkal

Az idei év szerintem nagyon bővelkedik tökben, legalábbis mi mindenhonnan zsákszám kapjuk az ízletes cukkinit, főzőtököt és patiszont.  Annyi van belőle, hogy igencsak kreatívnak kell lenni ahhoz, hogy a gyerekek számára elfogadható legyen a gyakori tökfogyasztás.

Ezt a paradicsomos változatot Anyósomtól vettük át, aki pedig egy diétás szakácskönyvben találta az eredeti verziót. Mi csak annyit módosítottunk rajta, hogy csipetnyi olaszos fűszerezéssel készítjük.

Hozzávalók (6 személyre):

Főzelék

3 db nagy méretű főzőtök, vagy 3 kg fagyasztott tök

1 fej hagyma

4 ek zsiradék

1 kg paradicsom

kapor (sok-sok)

só, bors, fokhagyma

oregánó, bazsalikom

sűrítéshez szezám vagy amarántliszt 1 ek./1 l főzelék

Húsgolyó

1/2 kg darált hús

1 db tojás

2 ek. paleo liszt (mi kipróbáltuk már: tökmagliszttel, szezám liszttel, kendermagliszttel és amarántliszttel is)

1 gerezd fokhagyma

só, bors, őrölt kömény, piros paprika

Kezdjünk a húsgolyóval, mert amíg az sül elkészül a tök is, és már tálalhatjuk is az ebédet, vagy a vacsorát!

Rém egyszerű a történet, felverjük a tojást, ráöntjük a darált húsra, kézzel összedolgozzuk, mehetnek bele a fűszerezek és az összezúzott fokhagyma, ezzel is “átgyúrjuk”. Végül megszórjuk a liszttel és az előbbi mozdulatokkal átkeverjük az egészet. Nedves kézzel kis golyókat formázunk a masszából, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a fasírtokat. 200 °C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt készre sütjük, ezalatt elkészítjük a főzelékünket az alábbi módon:

A tököt legyaluljuk, a kaprot és a hagymát apróra vágjuk. Egy tekintélyes méretű edényt keressünk, mert nyersen ugyebár olyan mintha sok lenne ez a tök mennyiség, a művelet végén pedig sírunk, hogy alig maradt a lábas alján valami! 🙁

Tehát felhevítjük a zsiradékot, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd mehet bele a tök és a kapor is! Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt hagyjuk pár perc alatt megpárolódni.

Ezalatt vágjuk apróra a paradicsomot, majd villával passzírozzuk össze. Amikor a tök már puha adjuk hozzá a paradicsomot, és szórjuk meg az oregánóval és a bazsalikommal, és én csak ekkor teszem csak bele a fokhagymát is! Végül egy tálba tegyük bele az általunk kiválasztott paleo  lisztet, merjünk rá a főzelék levéből egy-két szedőkanálnyit, és keverjük el csomómentesre, majd ezzel sűrítsük be a főzeléket. Rottyantsunk rajta egyet és már kész is!

Tálalhatjuk, is az ebédet! Ezt itt Levi csinosította. A fiúk nagyon szeretnek ezzel pepecselni, és szerintem nagyon szép kompozíciókat találnak ki.

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »