A gyermekeink Waldorf iskolába és óvodába járnak, néha tanulnak :-))) is, már mint klasszikus értelemben! De nagyobb részt a Steineri filozófia alapján fedezik fel, ismerik meg a világot, és ez a megismerés, a lelkes tanárok irányítása mellett mélyül tudássá. Tomiék osztálya most -még néhány hónapig – 3. osztályos, ez az év a szakmáké, mesterségeké. Bekukkantottak a méhészkedésbe, készítettek hagyományos szilvalekvárt és szappant! Most pedig kertészet epohájuk van, úgyhogy egy kis földdarabot varázsolnak termő kertecskévé. Gyomlálnak, ásnak, ültetnek. Mivel még az elején vannak (azért, hogy türelemmel kitartsanak, amíg az elültetett kis növénykék szemmel láthatóvá válnak), no meg. hogy a matekot is tudják gyakorolni, Enikő néni az osztálytanító, elvitte őket a piacra, és a gyerekek párosával szépen bevásároltak egy finom gulyásra való alapanyagot. Majd némi szülői segítséggel el is készítették azt bográcsban. Hogy a mérés, mértékegységek és az átváltás is helyet kapjon együtt sütöttek még öt finom kenyeret is, méghozzá az iskola udvarán álló kemencében!
És hogy hogyan jön ez a gofrihoz, hát úgy, hogy sokszor értetlenkedve állnak azelőtt, hogy miért kell, olyanmintha dolgokat kitalálni, ilyenre gondolok mint pl.: vega “kolbászkrém”. Régen én sem értettem, de azóta a saját bőrömön tapasztalom, hogy egy egy dolog ízvilága, hangulata mennyire tud hiányozni. Vagy előfordul, hogy nem is nekünk hiányzik, hanem mint közösségi élmény megéléseként bukkan fel a hiányérzet bennünk. Most például az történt, hogy a fent nevezett gulyásos akció alkalmával Enikő “néni” megvallotta, hogy a következő megmozdulása hagyományos piacos lángos sütés lesz a gyerekekkel. Persze ebből immár, hogy paleok vagyunk Tomi kimaradna, de Enikő rögtön rávágta, nem baj Andi találd ki addigra, Te úgyis megcsinálod…. Harci feladatként kaptam, tehát, hogy paleósítsam a lángost. Hát kelt tésztát, azt sajnos nem lehet maglisztből készíteni, de reggel, amikor édes gofrit sütöttem, eszembe ötlött, hogy mi lenne, ha készítenék egy sós változatot, és azt sütnénk meg lángos helyett. Jelentem a gofri sütőben készített prototípus nagyon finomságos lett, főként a rögtönzött fokhagymás-“tejfölös” mártással! Kísérletezem még, de érzem jó úton haladok…:-)
Hozzávalók:
4 tojás
10 csapott ek. szezám liszt
kb. 1 dl víz
2 gerezd fokhagyma
1-1,5 kk. só
1/2 kk. szódabikarbóna
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors ízlés szerint
A mártáshoz
2 dl Cocomas
kb. 2 dl víz
1/2 citrom leve
só, bors, fokhagyma
Az elkészítés igazán egyszerű, hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük, amíg melegszik a gofrisütő hagyjuk pihenni, ha már forró kb. 1 tk. zsiradékkal kenjük ki a sütőt, csukjuk még össze egy kicsit, majd merőkanállal mérjünk a tésztából a sütőbe. Legmagasabb fokozaton kb. 4-5 perc alatt süssük készre!
A mártás szintén egyszerű a kókuszkrémet keverjük el sóval, borssal és a vízzel, adjuk hozzá a citrom levét, majd legvégül kerüljön bele a zúzott fokhagyma is.
Kommentek