Ismét egy paleó sütit készítettem, most reggelire péksütemény helyett.
Megint besokalltunk a tojástól, így kénytelen voltam “meglepni” magunkat valami finom és laktató reggelivel. 🙂 Sütöttem hát előző este egy mogyoró piskótát. Nem, nem elírás! A paleó változat, mindig valamilyen maglisztből készül, jelen esetben az egész piskóta finomra őrölt, héj nélküli török mogyoróból.
Amikor először szántam rá magam, hogy valamilyen olajos mag őrleményéből készítsek piskótát, hát igen csak vakargattam a fejem. Felkészültem a legrosszabbra, vizionáltam egy összeesett valamit, a korábban megszokott könnyű tészta helyett. A végeredmény ezzel szemben tökéletes lett, és még finomabb, mint a lisztes változat, mert minden így készült sütemény, mivel már a tésztájában hordozza az alapanyag ízét is, ráadásul még a textúrája is légiesebb lett, minden falat ellenállás nélkül adja meg magát nekünk.
Hozzávalók:
25 dkg héj nélküli török mogyoró, finomra őrölve
10 dkg kókusz reszelék finomra őrölve, (vagy a tejkészítésből szűrés után visszamaradt kókusz massza, a maradék nélküli felhasználás jegyében)
5 egész tojás
csipet só
csipet szódabikarbóna
5 ek eritrit
A tojásokat csipet sóval és az eritrittel fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a kókuszmasszát is, majd a többi hozzávalót.
Ha reszelékből dolgozunk, akkor azt is finomra őröljük kávédarálóval, és összeházasítjuk a mogyoróval, a szódabikarbónával és ezt az elegyet keverjük hozzá a tojásos krémhez. Én most lusta háziasszony módjára minden alapanyagot robotgéppel kevertem össze, majd egy sütőpapírral kibélelt szögletes sütőformába öntöttem a híg masszát. 175 °C sütőben alsó-felső sütéssel 35′ percig sütöttem, után végeztem el a tűpróbát, de eddigre el is készült, nem kellett tovább sütni. Reggelig rácson pihent a spájzban.
És most néhány szót a vanília öntetről, kizárólag növényi alapanyagokból készült, tojás sem került bele!!! Az alapja 1 liter kókusz-kesu “tej” frissen készítve, szűrés után azon melegében került bele a vanília kivonat kb. 1 evőkanállal és egy késhegynyi kurkuma, hogy szép sárga legyen. Tettem még bele 3 ek psyllium (útifű maghéj), kb. 3 ek. kókuszolaj, és kb. 10 dkg eritrit, azért nem tudom megadni a végleges mennyiséget, mert érzésre rakosgattam, mindenkinek ezt javaslom :-)! (Ha csak fél liter tejből készítjük másnapra jó kis pudingot kapunk belőle!)
És most a fotóról, amiért előre is elnézést kérek, belátom nem sikerült túl jól! 🙁 Megmagyarázom 🙂 Az egyik oka ennek, hogy 6. 45 perckor kattintottam kettőt, hirtelen felindulásból, sietve, hogy gyorsan le tudjam ültetni a családot reggelizni. Most nem volt idő művész beállításokra, és hosszadalmas rendezgetésre.
A másik ok, hogy mint fentebb írtam ez a vanília krém nem tartalmaz tojást, ráadásul nem volt itthon útifű maghéj lisztem, csak a hagyományos változat, így a fényképen pálcika formában ott virítanak a kis psyllium darabkák 🙁 Hezitáltam is rajta, hogy közzétegyem-e a recit, ilyen fényképpel???
Aztán úgy döntöttem, hogy ez mindenképp jó alternatíva lehet, akár reggelire, akár vendégfogadásra (persze, csak akkor lesz igazán csinos, ha a hibámból tanulva útifű maghéj liszttel, vagy esetleg tápióka keményítővel készítitek a mártást)!