Korábban már utaltam rá, hogy Pocak Panna blogja az egyik kedvencem, sajnálom, hogy már nem, vagy csak nagyon-nagyon ritkán posztol új recepteket. Tavaly többször is elkészítettem ennek a sütinek az eredeti diós verzióját, mert én úgy is imádtam! Viszont Hannuskám azért nem szerette, mert a dió csípte a száját, Levi pedig túl vastagnak találta a tojáshabot, ami a tetejét díszíti, ezért sokáig nem került elő a receptje a tarsolyomból. De már nagyon vágytam a mákos süti ízére, ezért úgy döntöttem felfrissítem a receptet és magunkra hangolom, olyan jól sikerült, hogy vittünk magunkkal az iskolai farsangra is a büfébe, ahol percek alatt elkapkodták az egészet!
Az új verzióra senkinek nem volt panasza, a család minden tagja lelkesen tüntette el azóta már több alkalommal is!
Hozzávalók
A tésztához:
6 tojássárgája
10 dkg darált héjától megszabadított mogyoró
15 dkg darált mák
1,5 kk szódabikarbóna
3 ek eritrit
kb. 1 dl növényi tej
A tojások sárgáját az eritrittel fehéredésig keverjük, a mákot, és az S-késes robotgéppel finomra őrölt mogyorót elkeverjük a szódabikarbónával, ezután mehet hozzá a tojásos szmötyi. Ez még így elég száraz ezért kell hozzá a tej, lassan öntögessük hozzá, nehogy túl híg legyen, bár a mák elég sok folyadékot felvesz, hagyjuk állni egy kicsit. Az elérni kívánt állag nem önthetően híg, hanem terülős, sűrűbb, ragacsos! Ha valaki ez alapján még mindig nem tudja írjon és lefotózom! 😉
Az almás réteghez:
6-8 alma mérettől függően (én inkább a savanykásat szeretem)
1 teáskanál fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1/4 citrom leve
3-4 ek eritrit
1 tk psyllium (útifű maghéj) liszt (mert már ilyen is van, nekem első próbára szerelem)
Korábban megpároltam az almát, de a legutóbbi két alkalommal már nem, hanem nagy lyukú reszelőn lereszeltük a meghámozott almákat, azért a többes szám, mert ez általában rátestálom a gyermekeimre, nagyon profik már, megcsöpögtetem a citrom levével, megszórom a fűszerekkel az eritrittel, és az útifű maghéj liszttel, hagyom állni néhány percet és mehet is a mákos alapra. Ekkor tolom be a sütőbe a tepsit, és 180 °C-on alsó felső sütéssel kb. 20 percig sütöm.
Amíg sül készítsük el a habot a tetejére!
A habréteghez:
6 tojásfehérje
csipet só
1/2 citrom leve
4-5 ek eritrit (ettől a hab, roppanós lesz mint a habkarika)
5 dkg darált mák
Keressünk egy roppant nagy üstöt, mert jól meg fog nőni a tojáshab, és vegyük elő az elektromos habverőt is, elképzelésem sincs, hogy enélkül hogyan lehet elbánni a tojásfehérjével, lehet, hogy el kellene mennem cukrásztanoncnak, hátha ott még tanítják a hagyományos módszert is! 🙂
Nos a tojásfehérjébe szórjuk bele a csipet sót és öntsük hozzá a citrom levét is, kezdjük el alacsony fokozattal verni a tojást és menet közbe szórjuk bele az eritritet is, kapcsoljunk magasabb fokozatra és verjük teljesen keménnyé a habot. A hab kész vegyünk a kezünkbe fakanalat és óvatosan forgassuk bele a darált mákot is.
A 20 perc elteltével vegyük ki a süteményt, váltsuk a sütőt 150 °C, és egyenletesen terítsük el a habot a sütemény tetején, majd toljuk vissza a sütőbe, még kb. 15 percre, az idő letelte után nézzünk rá, hogy kellően megszilárdult e a hab a tetején, ha nem akkor még adjunk neki 5 percet.
Mielőtt felvágnám, Én meg szoktam várni, hogy kihűljön, mert nekem még nem sikerült forrón szépen szeletelni, de szükség törvényt bont, volt már rá példa! 🙂
Kommentek