Avagy mit egyen a paleó, ha böjtöl
Elkezdődött a nagyböjt, két évvel ezelőtt simán végigéltem a böjti 40 napot hús nélkül, sőt még utána is sokáig nem kívántam és nem is ettem húst. Annak gondolatával is kacérkodtam, hogy végleg elhagyom az étrendemből. Ez az időszak ráadásul egybeesett 4. várandóságommal is, teljesen meg voltam győződve róla, hogy ez a gyermek biztos vegetáriánusnak fog születni. :-). Persze az élet nagy tanító, Soma nem vega, sőt egy valódi ragadozó :-D, és amióta paleók vagyunk azóta én is elmerültem a “fertőbe”.
Az elején nagyon nehéz volt, hogy a paleóban ennyi húsos és tojásos étel van, ezt ellensúlyozandó törekszem rá, hogy a kenyérfélék (pl. ez a zsömi, a kenyér, vagy a pizza) valamint a sütemények, torták ne, vagy nagyon minimális mennyiségben tartalmazzanak tojást.
De a húst egyelőre nem tudom teljesen elhagyni, mert elfog a pánik, hogy akkor mit fogok enni???? :-∫
Amit tavaly még teljesen lehetetlennek ítéltem meg, mert megrémített a gondolat, hogy nem fogok tudni mit enni, átértékelődött bennem, és most úgy érzem, tudok úgy étkezni paleó módra is, hogy ne kelljen húst fogyasztanom! Ezen felbuzdulva el is döntöttem, hogy ha most elsőre nem is 40 napig, de a Húsvét előtti 2 hétben húsmentesen étkezem.
És akkor mi marad, hát sok-sok zöldség nyersen salátának, valamint sülve-főve kenőkének, vagy fasírtnak + paleo sütik, péksütik, kenyerek + tojás+ magvak és aszalványok+gyümölcsök. Azért van még miből választani nem de?
Amit biztosan fogok készíteni az rengeteg főzelék, az egyik kedvencem például a cukkini főzelék, sokkal harmonikusabb, krémesebb az íze mint a töknek, magában, kenyérrel, vagy zöldségfasírttal nálam abszolút favorit!
Hozzávalók 1 nagyétvágyú 🙂 személyre:
2 db baby cukkini kb 0,5 kg
1 tk kókuszolaj
1 dl növényi tej (nálam a kókusz-kesu a sztár)
1 gerezd fokhagyma
1,5 tk amarant liszt, vagy tápióka keményítő
só, bors, kapor és frissen reszelt szerecsendió
A cukkinikat alapos mosás után héjastól nagy lyukú reszelőn egy tálba lereszeljük. Lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd az áttört fokhagymát megfuttatjuk rajta, ezután mehet rá a cukkini. Sózzuk, és szórjuk meg frissen őrölt borssal, valamint a kaporral (én nem szoktam fukarkodni vele, mert nagyon szeretem az ízét). Keverjük át, és öntsük fel a növényi tejjel, kb 10 perc alatt főzzük puhára. A végén szórjuk rá az amarant lisztet, vagy a tápióka keményítőt, és reszeljünk rá ízlés szerint szerecsendiót, forraljunk rajta még egyet és már kész is! Amellett, hogy isteni finom, még hamar el is készül!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: