Ötletvár

Paleó kenyér, olyan mint az igazi!

Hát kedves paleósok, és kísérletezők, ezzel a recepttel már rég adós vagyok, legalábbis Ő szerinte, azért gondolom, mert akárhányszor, esszük rákérdez, ezt ugye már posztoltad?  🙂 Nem beszélve azokról a  szerencsésekről, akik már kóstolhatták ezt a remekem :-)). Nem csodálkozom ezen, mert azaz igazság, hogy én is csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni erről a kenyérkéről, mert mind formájában, mind ízében, mind állagában olyan mint a KENYÉR! Nincs tojásos mellékíz, nincs karakteres magliszt íz pl.: lenes íz! És hogy miért nem került még közkincsé a recept? Hát azért mert,  egyszerűen nem sikerült úgy lencsevégre kapnom a veknikéket, hogy azzal maximálisan elégedett lettem volna :-(, de most engedve a nyomásnak, így marad nézzétek ezt el nekem! Az alább felsorolt mennyiségből 2 db kb. 40-45 dkg-os kenyér lesz!

Hozzávalók:

15 dkg mandula finomra őrölve
15 dkg lenmag kávédarálón leőrölve
12 dkg szezámmag kávédarálón leőrölve/ vagy szezámliszt
5 dkg tetszőleges paleó liszt (kókusz, kendermag), vagy egyéb őrölt+ mag (pl. tökmag, napraforgó)
3 ek útifűmaghéj (psyllium)
2 ek zsiradék
2 tk só
1 tk szódabikarbóna
kb. 4 dl víz

Az elkészítés is nagyon egyszerű, magokat finomra daráljuk, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót majd a zsiradékot is és lassan elkezdjük adagolni hozzá a vizet eközben kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Pihentessük kb. 15-20 percig majd gyúrjuk át még egyszer. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk át a tésztát két kupacba, majd nedves kézzel (!) formázzuk vekni formájúra.

Könnyen formázható, nem mállik szét! Kicsit vagdaljuk be  tetejét, hogy olyan legyen mint az igazi! ;-)

Könnyen formázható, nem mállik szét! Kicsit vagdaljuk be tetejét, hogy olyan legyen mint az igazi! 😉

 200 °C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel süssük 55-60 percig, akkor jó, ha kívül szép aranybarna és kemény  héja. Amikor megsült rácson hagyjuk kihűlni.

Íme! Mint láthatjátok valóban, olyan mint a hagyományos kenyerek!

Íme! Mint láthatjátok valóban, olyan mint a hagyományos kenyerek!

Kihűtés után szépen szeletelhető, nem nedves és van kérge is! 🙂

szeletelt kenyér

 

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrea Somodi says: (előzmény @Vica75)

    Ez egy sűrű massza, nedves kézzel formázható, ebben a formájában, szerintem nem. De, ha több folyadékot adsz hozzá, akkor gondolom bele tudod szuszakolni, viszont akkor nem tudom milyen lesz a végeredmény, mennyire lesz ragacsos a közepe. Próbálkozni kell!
    Jó sütögetést!

    Andi

  2. Vica75 says:

    Kedves Andrea!

    A kenyereket lehet sütni gyümölcskenyér-formában is?
    Köszi a recept-ötletet, most fogok nekiállni, kíváncsian várom a végeredményt.

    Köszi!

  3. gyongy5 says:

    Kedves Andrea!
    Alma nélkül is működik? Esetleg több vízzel?
    üdv: Gyöngyi

  4. Andrea Somodi says: (előzmény @Korpos Tunde)

    Nagyon örülök, hogy jól sikerült, nem tudom hogy hol laksz, de az Aldi-ban és a Lidl-ben is szokott lenni mandula többféle formában, illetve nálunk a piacon is szokott lenni, ott ahol babot, lencsét árulnak!
    További sikeres sütögetést!
    Andi

  5. Kedves Andrea!
    A kenyeret elkeszitettem daralt dioval a mandula helyett es zsiradek nelkul es szerintem elsore tuti siker. Alig varom hogy raakadjak mandulara valahol es elkeszitsem az ertedetit is!
    Koszonom a tanacsaidat!
    Jo paleozast,
    Tunde

  6. Andrea Somodi says: (előzmény @Korpos Tunde)

    Szia, én is örülök, hogy ráakadtál a receptre!
    Szerintem igen! Kicsit másabb lesz az íze, meg kevesebb zsiradék is elég lehet, mert szerintem a dió olajosabb!

    Jó sütögetést!

    Andi

  7. Korpos Tunde says:

    Hello!
    Orulok hogy raakadtam a receptre, mielobb ki is probalom. Szerinted a daralt dio megfelelne mandulaliszt helyett?
    Udv,
    Tunde

  8. Andrea Somodi says: (előzmény @Noémi61)

    Kedves Noémi!

    Nagyon örülök a sikerednek, és várom a praktikákat, fortélyokat! 🙂 A kenyér elég olajos a magok miatt, nem fog kiszáradni. Viszont hajlamos a penészedésre, így nem szabad nejlonban, illetve hűtőben tárolni! Én kenyeres kosárban szoktam tartani, szabadon járja a levegő, így napokkal később sincs baja!

    További jó sütögetést!

    Somodi Andi

  9. Noémi61 says:

    Szia Andi!
    Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a kenyér receptedre, és nagy izgalommal neki álltam elkészíteni. Skóciában élek így az alapanyagok biztosan nem pont olyanok, mint Magyarországon,de próbáltam kiválasztani a legmegfelelőbbet pl az öt féle lenmagból, ami szembe jött velem a bio boltban.
    Sikerült! Pont olyan szép és finom lett ahogyan igérted!! Mindent pontosan úgy csináltam, ahogy leírtad. Nagyon köszönöm a receptet és várom minden új paleós ötletedet és receptedet. Nekem is van már pár fortélyom, amit valamelyik nap elküldök neked kipróbálásra.
    Már csak egy kérdésem van: Ezt a kenyeret, ha véletlenül marad belőle 🙂 hogyan javaslod tárolni?
    Legyen szép napod! Noémi

  10. Andrea Somodi says: (előzmény @Zita79)

    Szia Zita, szódabikarbóna van csak benne, ha lapos lett az azért lehet, mert sok vizet tettél hozzá, lassan adagold és várj sütés előtt vele, hogy a psyllium megszívhassa magát. Tápiókával lehet tömöríteni! Az íze ettől függetlenül jó lett?

  11. Zita79 says:

    Szia Andi!

    Mindent úgy csináltam, ahogy írtad. De ez lapos maradt és másképp néz ki. A tiédbe van sütőpor is? Nem igazán értem.

  12. Andrea Somodi says: (előzmény @Zita79)

    A szezám igen, az fini, a mandula lisztet még nem próbáltam, arról nem tudok nyilatkozni, ha útifű maghéjlisztet használsz, akkor abból elég a fele mennyiség, tehát nem 3, hanem 1,5 ek! Én szeretem, ha direktben is vannak benne magok, mert szeretem az ízüket. A lenmaglisztet felejtsd el, kenyérben csapnivaló! A buci receptet ajánlom még figyelmedbe, az is nagyon finom, olyan az illata is mint egy valódi péksütinek, abból van kókuszlisztes és reszelékes változat is!

  13. Kedves Andi!

    A többi lehet liszt? Ja és magokat nem tettem bele +
    köszi

  14. Andrea Somodi says: (előzmény @Zita79)

    Kedves Zita! Nem véletlenül írtam, hogy pehely legyen, a liszttől taknyos lesz a tészta, a pehelytől optimális az állaga. Hallgass rám, próbáld újra pehellyel! 🙂

  15. Szia Andi!

    Most készítettem el, de már látom, hogy nem jó lesz. Mindent a recept szerint, annyi különbséggel, hogy a lenmag is liszt, mivel a pehely az egész darabos volt. Feladom!

  16. Zita79 says:

    Szia!
    Szeretném megkérdezni, hogy ez tényleg egy kipróbált recept? Amit eddig a netről sütöttem, mind ehetetlen lett 🙁 És ha nincs kávédarálóm, akkor pehely vagy pellet? Köszi előre is.
    Üdv,
    Zita

  17. Andrea Somodi says: (előzmény @Áron Zsáhuj)

    Kedves Nóra!

    A mandula helyett persze, én lenmaglisztet nem tennék bele, mert nem szeretem az állagát (nagyon nedves marad), de ha téged nem zavar, akkor kísérletezz vele bátran! A rizsliszt nem paleo, én nem szoktam használni, amikor az átállás volt a családban, akkor még sütikbe, gofriba, meg galuskába használtam, de kenyérben soha, így erről sajnos nincs tapasztalatom! 🙁

    Szép napot! Jó sütögetést!

  18. Áron Zsáhuj says:

    Kedves Andi!

    Ezt a kenyeret mandula- és lenmagliszttel is lehet készíteni az őrölt magok helyett? Ha igen, akkor abból is ugyanennyi kell? Esetleg van, amit szerinted lehet rizsliszttel helyettesíteni?

    Köszönöm szépen!

    Üdv: Nóra


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!