Én is a cékla rajongók kevéssé népes, de szerintem növekvő táborához tartozom. Szeretem az ízét, a színét, és hogy viszonylag gyorsan elkészül. Szoktuk enni párolva, sütve, gyalult formájában wokban pirítva, pl így:
Vagy így:
És most beszéljünk arról egy kicsit, hogy miért érdemes/fontos céklát ennünk. sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.
Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél- és gyomorrák ellen. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet./ Forrás/
Most pedig, egy izgalmas fűszerezésű leves készült belőle. A gyereket teljesen elbűvölte a színe, de aztán 2:2 lett a végeredmény, a lelkesen kanalazók és a az ezt az egy tányérral megeszem, ha muszáj csapat között :-(!
Hozzávalók:
kb. 10 db kis fej cékla
1,5 l húsleves
1 narancs leve
1 ek szárított petrezselyem (saját termésből szárított)
só, bors ízlés szerint
késhegynyi fahéj
kb. 1 dl Cocomas kókuszkrém
Só, bors
A céklákat mossuk meg, héjastól csomagoljuk alufóliába és magas hőmérsékleten kb. 45 percig süssük, ha már puhának érezzük vegyük ki, és hagyjuk hűlni kicsit, mert így könnyebb lesz megpucolni! 🙂 Majd szabadítsuk meg a héjától és robotgéppel pürésítsük. A levesalapot tegyük lábasba (amikor főzünk egy nagy kondér húslevest, mindig fagyasztok le belőle egy nagy adagot, mert ilyenkor nagyon jól jön!), adjuk hozzá a pürésített sült céklát sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg a fahéjjal is. Forrósítsuk meg, szórjuk meg a petrezselyemmel és adjuk hozzá a narancs levét, és a kókuszkrémet is, merítsük bele a botmixert is, hogy teljesen egynemű és krémes legyen!
Szedjük tálakba, és díszítsük néhány csepp kókusztejszínnel!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: