Ötletvár

paleo "túró", avagy fából vaskarika :-)

Nem tudom, ki hogy van vele, de én rendkívül szerettem a túrót, prepaleo korunkban rengeteget ettünk, de ugye azóta nem. Hát hiányzik mi tagadás! Amikor először olvastam az egyik készétel kiszállító oldalán, hogy feltalált valamit, ami tojásfehérjéből készül és nagyon hasonlít a túróra, tudtam ki kell kísérleteznem itthon, hogy hogyan is készül.
Sokat kalandoztam a neten, vannak túró próbálkozások jócskán, (ezek szerint nem csak nekünk hiányzik), de a tuti receptet sehol sem találtam, mindegyikbe kellett vagy zselatin, vagy kókuszliszt, vagy psyllium, szóval nem találtam az igazit.
Mezei Elmira is posztolt egy-két túrós receptet kész túróból. Szegény feje kapott is hideget meleget, hogy miért nem teszi közzé a túrókészítés módját, és egyébként is minek a paleo étrendbe a túró imitáció stb.

Idézet az oldal hozzászólásaiból Mezei Elmira válasza : “Most néztem meg a csomagoláson, az összetevők: tojásfehérje, só, ecetsav. Ez nyilván ahhoz kell, hogy “kicsapódjon” a túró. Nincs benne semmi más.”

Az egész vitából nekem ez az infó volt a legfontosabb megerősített benne, hogy nem kell ezt túlbonyolítani :-).

No de azért mégsem készítettem el azon nyomban, csak most. Ma hogy ránk szakadt a VAKÁCIÓ és végre nem kellett rohanni, és kivételesen szép csendesen voltunk itthon, eljött az a szabad 1/2 óra, amit a kísérletezésnek tudtam szentelni.
És mint olvashatjátok, azonnal meg is kell osztanom veletek, mert az eredmény frenetikus!!!!

A kísérleti példányt bevittem a fiúkhoz. Megkérdeztem tőlük: Na mi ez? Egyöntetűen vágták rá a választ, hát túró! És kérdő tekintettel néztek rám 🙂 Nem nagyon kellett Őket biztatni, nyomban meg is kóstolták. És továbbra is állították, hogy ez bizony túró! És még kérdőbben néztek rám.  Anyaaa, ezt hogy csináltad??? :-)))

 

Hozzávalók (220 gr lett belőle)
6 db tojás fehérje (M-s)
3 csipetnyi só
és 2 db citrom leve (jó lédús volt a kísérleti alanyhoz használt)

Egy fazékban feltettem vizet főni kb. 2 l-t 1 citrom levével, a folyamat közben kóstolgatva kiderült, hogy ez kevés a túró íz eléréséhez ezért kellett bele még egy! A tojásfehérjét a sóval elkezdtem felverni, de nem csináltam kemény habot belőle, hanem addig vertem csak, amíg kifehéredett.

Az első képen még felfele törekszik a tojáshab, a második képen pedig már a túróvá vált tojáshab van.

Az első képen még felfele törekszik a tojáshab, a második képen pedig már “túróvá” vált.

Szóval utána beleengedtem a forrásban lévő citromos vízbe a fehérjét. Egy kicsit el kezdett felfutni, lejjebb vettem a gázt és kevergetve összetörtem a habot és közben néha néha megkóstoltam.

Először teljesen főtt tojásfehérje íze és szaga volt, ezért főztem tovább,aztán kb. 10-15 perc elteltével történt valami és érezhetően megváltozott! És az íze, olyan túróssá lett. Tadam!!!

Tadam!!! Fehér, rögös, túrós!

 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. SomAndi says:

    Igen így van a végén le kell szűrni, mint a hagyományos túrónál. 😉

  2. Anonymous says:

    Ez zseniális. A vizből gondolom a végén ki kell halászni a “túrót”.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!